Най-страшният затвор – този на собственото тяло, когато ставите откажат, а всяко движение е болка

Най-страшният затвор – този на собственото тяло, когато ставите откажат, а всяко движение е болка

Няма затвори, от които да не може да не се избяга. Човешката изобретателност намира начин да прескочи и високите стени и непристъпните огради. Само  в едно се проваляме  – когато затворът е собственото ни тяло, всяко движение е болка, а верните стави отказват. Какво се случва тогава? Вероятно годинките са в повече, а нещо в тялото не върви както трябва. Защо се случва всичко това?


Д-р Ангелов, каква е причината за болките в ставите, нормални ли са те за възрастните хора?

В най-честите случаи, болката в ставите се дължи на артрозата – увреждане или износване на ставния хрущял. С течение на годините, особено ако човек е водил застоял начин на живот, със съпътстващи заболявания, това е най-честото оплакване след 50те /даже и по-рано/.  Говорим за болестта Артроза.  Първите поражения засягат ставния хрущял. Под въздействието на много фактори , той се саморазрушава , което стеснява ставната цепнатина. Когато хрущялът се е оголил напълно,  започва триене на от двете страни на ставата.  Артрозата поразява не само ставния механизъм, но и  мускули, връзки и сухожилия, разположени наоколо.  Ранният пристъп на това заболяване често говори за нездравословен и застоял живот.

Какви са първите признаци на артрозата, има ли как да се вземат мерки още в начален стадий?

Съдейки по моите пациенти, те са винаги от типа хора, които стоически изчакват, докато не стане прекалено късно. Ако колата ви трака, бързате за автосервиза. Ако ставите ви заболят, често се успокоявате, че утре ще ви мине. Наистина е така, на другия ден сте по-добре, след това седмици нямате никаква болка, докато наистина не ви среже и се обездвижите трайно. Тогава ви носят на преглед на носилка, но за съжаление, трудно е да се помогне. Най-често се налага операция. Изпуснати са най-важните и ключови моменти – профилактиката, диетите, здравословният начин на живот, доказаните билкови продукти, които имат полза за страдащите от артроза.

Говорите за билкови продукти, въпреки, че повечето лекари ще ги отхвърлят категорично. На какво се дължи това?

Моите уважения към колегите, но искам да им напомня, че истинският лекар не отхвърля нищо, което може да е от полза на болния. Дълги години наблюдавам в кабинета си действието на един от еликсирите на академик Хлебаров, който сега получи търговското име Артроксин и е вече лицензиран фармацевтичен продукт, с висок стандарт на работа и качество. Много от младите колеги не помнят за академик Хлебаров и неговите достижения, които тепърва ще бъдат разкривани за света /да, смело мога да кажа, че те няма да останат само в България/. Неговите успехи в областта на природната медицина дълго време дразнеха всички официални институции, които тайно обаче го молеха за съдействие, когато ставаше въпрос за ситуации, където лекарствата не можеха да помогнат.

С какво е толкова специален Артроксин и как може да помогне на болните от артроза?

Създаването на препарата Артроксин е било едно от високите достижения на академик Хлебаров, съчетало качествена -технологична екстракция на билката Бозвелия в  най-чистата и форма – природен лек за всякакви видове възпаления.  Изследвания доказват нейната силна ефективност и при други заболявания – болест на Крон, болест на Хук (и двете автоимунни заболявания, които засягат дебелото черво), подагра, ревматизъм, язва, астма.  Екстрактът от Бозвелия съдържа две киселини, които намаляват възпаленията на ставите. Сравнени с нестероидните противовъзпалителни медикаменти,  те не засяга простагландините, което гарантира безопасност на приема, дори и ако е по-дългосрочен. Артроксин спомага за  намаляването на ставни подувания, болки, скованост и други симптоми на възпалителни ставни смущения, между които и ревматоиден артрит и остеопороза. В дългосрочен план, киселините КВА и АКВА спомагат и за естественото възстановяване на хрущялното вещество, както и за възвръщане на двигателната активност.

Какъв е вашият опит с лечението на артроза и употребата на Артроксин?

Нека първо да уточним, че началната форма на артроза може да бъде диагностицирана дори и от самите пациенти по няколко прости признака :

  • болка във вътрешността, която често в началото е зависима от влажно време или от напрягане/физически труд
  • внезапни болки по време на сън
  • скованост веднага след ставане, което може да се разнесе /в началните форми/
  • подуване на ставата, заради възпалителния процес
  • ограниченост в движенията

Ако вие сте забелязали поне два от тези признаци и то няколко пъти са се повторили, време ви е да вземете мерки, за да спрете движението на болестта или поне да намалите негативните ефекти.

Артроксин може да бъде приеман в период от 3 до 6 месеца, като терапията се повтаря с едномесечни прекъсвания. Особено важна е схемата за прием.

Ако работите за профилатично предотвратяване на артроза, то приемайте 2 пъти дневно по 30 капки /1.5 милилитра/, разтворени в течност /препоръчваме изворна вода/, като най-добре е сутрин преди закуска и вечер преди лягане /между приема и храненето трябва да има поне 60-90 минути/.

Стандартният прием  за страдащи от артроза е 2 пъти дневно по 120 капки /3 милилитра/, разтворени в течност, пак сутрин, обяд и вечер, както уточнихме, с поне 60-90 минути от или преди  ядене. Много е важно да се спазва схемата, както и да се придържаме към указаните количества.

Специално внимание трябва да се обърне и на теглото на пациента. Ако страдате от затлъстяване и тежите над 100 килограма, то би трябвало да повишите приема с поне 10 капки, за да има оптимален ефект. 

  • диета, за да се намали телесното тегло
  • съобразен вид спорт, като особено препоръчвам плуването и ходенето и категорично забранявам бягането и силовите упражнения
  • пълноценно хранене с много фибри, както и прием на витамини
  • избор на подходящи обувки и/или други помощни средства, за да се улесни движението в моментите на влошаване

Силно препоръчвам всяка една от тях, както и всичко друго, което лекуващият лекар изпише, като терапия и като съпътстващи дейности. Лечението на подобни заболявания е предмет на дисциплина и ред.

Можем ли да потвърдим, че Артроксин спомага за лечението на артрозните състояния и благоприятства облекчението на ставните страдания?

Ключът за собственото ни здраве се крие в самите нас. Артроксин си върши добре работата, като всеки препарат, необходимо е да му помогнем, поне мъничко – с дисциплина, упоритост и воля. Пациентите, които желаят, смогват да постигнат чудеса и да бъдат активни и жизнени. Ако се върнем към метафората в  началото на това интервю, те успяват да излязат от затвора на тяхното тяло.


КОМЕНТАРИ:


Бонев, Бяла Слатина:  Точно, както описа ти, докторе, страдах от жестоки болки, а обръщах повече внимание на моята кола. На около 55 за първи път отидох на лекар, а той /после станахме приятели и много се смяхме на този случай/ плесна с ръце и вика – „Абе, ти сам ли дойде или на носилка?“

140 килограма, с подагра, диабет тип 2 и с бастун, едва едва ходя. Изляза ли от колата и тръгвам куцук-куцук. Сега съм на 61, вече съм 80 килограма, диабетът е под контрол, най-важното е, че ходя нормално и без бастун. Много ми помогна и Артроксин, който ми го препоръча един съсед. Поръчвам го редовно по интернет, че аптеките при нас не бяха и чували за него. Сега вече го продават, но аз си го купувам още от сайта, че ми е по-удобно и по-евтино.


Петя, София: Купувам за майка ми, също от интернет сайта, заради добрите отстъпки за количества. Приемаме го редовно и ни носи страхотно облекчение. Майка ми навсякъде си носи шишенцето.


Доросиев: При мен не се получиха добри резултати, защото не успях да отслабна. Чак когато имах силите да сваля няколко килограма, тогава се усети смисъла от това да се лекувам с Артроксин. Сега ходя и правя по 10 000 крачки дневно, бавно, бавно, но успявам да постигна добри резултати.


Ивелина: Преди време с леля ми ходехме при самия Хлебаров, който и даваше същия екстракт, само, че в различна опаковка. Каква е разликата?


Отговор, д-р Ангелов: Няма разлика, просто идеята на академик Хлебаров е намерила модерно лице, с висококачествено производство със фармацевтични стандарти. Фирмата Мегасмарт държи лицензите и има право да го продава из цял свят.


Тенева: Вече ходя, благодаря ви, доктор Ангелов. Вие направихте чудо с мен. Посвещавам ви цялата си благословия и редовно ще ви споменавам в молитвите си!


Цонев: Може ли да се приема и от по-млади хора, които извършват тежък физически труд? На 35 години съм, но работя в строителството.


Отговор, д-р Ангелов: Да, правилно разсъждавате, приемът на Артроксин с профилактична цел е напълно оправдан във вашия случай!