Доцент Евстатиев „Големият проблем с лечението на разширените вени е, че хората ги приемат като козметичен дефект!“

Доцент Евстатиев „Големият проблем с лечението на  разширените вени е, че хората ги приемат като козметичен дефект!“

С напредването на летните горещини, все повече хора започват да се навличат, вместо да свалят дрехи – дълги поли, панталони, чорапи. Ако ги запитаме, те под сурдинка ще си признаят, че „краката им не изглеждат добре, защото имат разширени вени“. Да, не е приятно да ходим така облечени през лятото, но то ще мине, а есента „няма да има проблем, даже и вече няма да ни болят краката“.  Голяма част от тези хора не разбират, че разширените вени не е нещо, което трябва да крият  /като козметичен дефект/, а сериозен сърдечно-съдов проблем, който може да причини сериозен дискомфорт или смърт.

Доцент Евстатиев, защо хората приемат и третират разширените вени като козметичен проблем?

Труден въпрос, вероятно защото много малко познават устройството на кръвоносните съдове, тяхната роля в тялото, връзката със сърцето и вероятно заради самият механизъм на протичане на заболяването. Трябва да уточним, че не всички хора имат проблеми с венозната система, но процентът на страдащите е висок, особено в летните месеци. Сериозен отключващ фактор е фамилната обремененост, както и  наднорменото тегло, тесните обувки/панталони/чорапи, употребата на цигари и алкохол, нездравословния начин на живот, застоялия начин на живот. Това, което хората възприемат като проблем е тежестта и болката в краката вечер, лошия външен вид /изпъкнали вени, нездрав вид на кожата/. Много често те са само инцидентни прояви, които отминават след известно време. Това е основната причина да бъдат неглижирани, защото хората често свикват с тях и приемат ограниченията като норма.

Кога страдащите от хронична венозна недостатъчност идват в кабинета Ви?

Огромният проблем е, че пациентите се решават на тази стъпка, когато вече е прекалено късно за да се помогне с по-конвенционални методи, като примерно приемът на хранителни добавки като Вариксин. Хората не живеят здравословно, имат неприятния навик да търпят, а идват, когато „ножът е опрял наистина до…операцията“. Съветвам всички, които притеснение за своето венозно здраве, на всяка цена да вземат необходимите мерки и то навреме, защото последствията могат да бъдат крайно неприятни.

Кои са симптомите на влошаване на състоянието, които са сигурна причина за преглед и неотложно лечение?

Вените са съдовете, по които нашата кръв  движи към сърцето. Техните стени нямат собствени мускулни влакна. Движението на кръвта е еднопосочно и се спомага от околните мускули. С течение на годините, кръвна забавя своето движение, тя се застоява в ниско-разположените части на тялото. Ако част от изпомпаната кръв се връща обратно, то се развива венозна хипертония, известна като разширени вени. Първоначалните симптоми са прости, но за съжаление, хората  не им обръщат внимание:

– лесна уморяемост при движение

– усещане за тежест, което граничи с болка

– зачервяване и усещане за по-висока температура

– мравучкане и схващане по времена сън

В следващата фаза болните могат да наблюдават:

– суха кожа на краката, която често се възпалява

– промяна на цвета на кожата

– видими разширени вени/отоци

– активни атрофични язви, които не се затварят

Неотложна е спешната хирургическа интервенция, в случай на незарастващи язви, с кръвотечение. Случаите на тромбофлебит / движение на тапа от съсирена кръв/ по вените са високо рискови и често със смъртен изход. Важно е да отбележим, че разширени вени може да се образуват навсякъде-  на шията, на половите органи, на ръцете. Когато те са в ануса, известни са като „хемороиди“ или „маясъл“. Принципно картината на заболяването не се променя, както и етапите, през които минава.

Неглижирането на това състояние води до дискомфорт, понижен жизнен статус и инвалидизация. Чести са случаите, в които ампутацията е единственото решение за запазване на живота на пациента. Моят съвет е да се осъществяна адекватна профилактична дейност в ранния етап, когато тя може да гарантира дълго и ефективно подобрение.

Какви са вашите съвети за превенция?

На първо място, приемът на подходящ венотоник  от класа на Вариксин. Той съдържа стандартизиран водно – етанолов екстракт от пет билки: левурда (Allium ursinum), жълт кантарион (Hypericum perforatum), невен (Calendula Officinalis), босилек (Ocimum Basilicum), хмел (Humulus Lupulus). Природната билкова комбинация дава силен тласък на венозното здраве, подобрява еластичността на стените на вените и регулира /до голяма степен/ случаите на разширение. Това е биопродукт  от нов тип с микронизирано съдържание на флавоноиди, извлечени от билките. Ефектът му е тестван в дългата практика на учения химик,  академик Хлебаров. Доказана е силата му за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове на третия месец след приема, като ефектът се запазва с продължаването на терапията.

Вариксин може да бъде приеман в период от 3 до 6 месеца, като терапията се повтаря с едномесечни прекъсвания. Летните месеци са задължителни – периодът май  – ноември, когато е пикът на високите температури. Особено важна е схемата за прием.

Ако работите за профилатично предотвратяване на разширени вени, то приемайте 2 пъти дневно по 30 капки /1.5 милилитра/, разтворени в течност /препоръчваме изворна вода/, като най-добре е сутрин преди закуска и вечер преди лягане /между приема и храненето трябва да има поне 60-90 минути/.  Това е особено подходящо за хора, които работят седнали по цял ден, което е предпоставка за развитие и на хемороиди и на разширени вени.

Стандартният прием за страдащи от разширени вени е 3 пъти дневно по 60 капки /3 милилитра/, разтворени в течност, пак сутрин, обяд и вечер, както уточнихме, с поне 60-90 минути от или преди ядене. Много е важно да се спазва схемата, както и да се придържаме към указаните количества.

Специално внимание трябва да се обърне и на теглото на пациента. Ако страдате от затлъстяване и тежите над 100 килограма, то би трябвало да повишите приема с поне 10 капки/ 30 капки дневно/, за да има оптимален ефект.

Допълнителни мерки, които можете да вземете…

  • Наблегнете на хигиената си, всяка вечер изполивайте краката си със студена вода, като със струята на душа „галите” крака отдолу нагоре.
  • Внимателно подсушавате и мажете с крем, за да освежите и тонизирате кожата.
  • Ако усещате, че имате проблем с вените, минете през контролен преглед при кардиолог и ендокринолог. И двете са силно задължителни, ако имате наднормено тегло, което е свързано с появата на преддиабетни състояния.
  • Не изпускайте възможността да отслабнете, като внимателно подбирате набор от здравословни храни и комбинирате с подбрана спортна програма – ходене, плуване, леки упражнения.
  • Кажете сбогом на сауните, пикантните храни, алкохола, цигарите, дългото излагане на слънце, както и откритите обувки. Ако ви харесва да стоите на брега, увивайте краката си със влажни хавлии, за да не се напичат директно.
  • Кола маска и агресивни козметични процедури, кажете им сбогом също. Поддържайте ноктите си, не позволявайте врастване.
  • На всеки час си правете по 10 минути почивка, разходете се, предпочитайте стълбите пред асансьора.
  • Подберете си подходящи компресивни чорапи, които да носите през летните месеци.

За съжаление, няма лесно решение на проблема с разширение вени, извън хирургичните манипулации, които са отговор при крайните стадии. За останалите – очаква ви живот, в който трябва да подредите приоритетите си, както и да решите дали искате да живеете качествено. Вариксин може само да подпомогне това, което силата и волята ви успеят да извоюват над болестта.


Коментари


Петрова: Доцент Евстатиев, статията ви е много добра и ясна, както и алармира навреме за началото на хронична венозна болест при мен. Как мога да си закупя Вариксин и ще ми помогне ли?

Отговор: Вариксин помага, ако вие желаете сама да си помогнете. Въпреки чудесното решение на билкова основа, той изисква промяна на начина ви на живот.

Шаламанов: Приемам Вариксин от няколко години и вярвам, че това чудесно лекарство ме спаси от огромни проблеми. Преди 3 години бях жив труп, 150 килограм, задъхвах се от всичко над 20 крачки. Вариксин ми препоръча съсед, който имаше също проблеми, но с хемороиди. Амбицирах се, сега съм 110 килограма, не мога да дръпна повече така бързо, но вече мога да ходя спокойно, вените ми са в чувствително по-добро състояние, а язвичките са започнали да изчезват. Предстоят ми изследвания, но съм сигурен в резултатите.

Петкова: Покрай втората бременност получих хемороиди и разширени вени. След приключване на кърменето, веднага си заредих Вариксин и започнах с по 180 капки на ден. Имах подобрение още от първата седмица, но това е, продължавам да си го приемам. Явно съм със слаби венозни стени. Благодаря ви ,че напомняте за този чудесен лек от майката Природа.

Стоилов: При мен не се получи така успешно, защото аз бях немарлив. Претъпях три операции – 2 лазерни аблации и 1 конвенционална, с лазер. От нея изживях много болка, но жив съм. Докторът сега ми е изписал лист от лекарства, а Вариксин е най-чудесното от тях, държи ме във форма. На всеки 2 месеца лекарят ми е учуден. А беше скептичен, скептичен…Щастлив съм, че ми го препоръчаха в една аптека. Трудно достига до мен, свикнах да си го поръчвам през сайта.