Професор Янакиев „Българинът нехае за стомаха си, но държи да налее качествен бензин в колата си. Не мога да разбера това поведение!“

Професор Янакиев „Българинът нехае за стомаха си, но държи да налее качествен бензин в колата си. Не мога да разбера това поведение!“

Българите проявяват странното усещане, че е по-важно да налеят бензин от проверена бензиностанция за старата си кола, отколкото да помислят какво хапват“, с тези думи започва интервюто ни с професор Янакиев, специалист по диететика. Звучи много весело и смешно, но в реалността това създава големи проблеми и влошава качеството ни на живот…

Професор Янакиев, вие казвате, че българите са „обречени“ на хранене с лошо качество. Какво имате предвид?

В последните години, българите рязко измениха хранителните си навици. Част от нацията е на постоянна диета, съчетана с лишения и ограничения, често и периоди на пълен глад. Друга част се отдава на преяждане и препиване, особено в късните часове на деня, което поражда огромни проблеми. Много често двете групи се преливат една в друга – тези с диетата влизат в период на компенсаторно хранене /което е психологически проблем/ и обратно. Докъде ще доведе това нашето чревно здраве? Ако отговорът на задачата ви се струва доста неясен, поставете в условието и некачествените храни в магазините, имитиращите продукти, вредните навици за употреба на пържено, кисело, солено, сладко. Ако трябва да перифразирам думите ми от самото начало, българите се грижат повече за моторите на колите си, отколкото за своите стомаси и нормалното им функциониране.

Какво имате предвид под „нормално“, ако говорим за човека от 21 век, който работи напрегната работа в офис, няма нужното време за да има какъвто и да е режим?

Стомахът е деликатен орган, по-фин и от швейцарски часовник, с необходимите му механизми за възстановяване, които Майката Природа е предвидила за нас. Лесно е да се досетим, че 20 век бе първият период в развитието на човечеството, в което успехите на науката докараха изобилие от храна до трапезата на почти всеки жител на планетата.

За последните 100 години, начинът ни на храносмилане не се е променил, но няколко пъти се е увеличило количеството на храната, което поемаме ежедневно, паднало е качеството, развили са се специални технологии, които ни осигуряват храна с фабричен произход. Свикнали сме да приемаме доброто функциониране на стомаха за даденост, да го товарим без оглед на време и количество. Когато започнат проблемите, често е много късно за каквито и да било промени или лесни решения. Никак не е случаен бумът на заболяванията, свързани с неправилното функциониране на храносмилателната система. Появи ли се конкретно заболяване, особено в период на обостряне, дори и препарат като ГАСТРОКСИН няма как да помогне!

Кои са най-честите болести, провокирани от проблеми в стомаха/храносмилането?

Не отварям дума за почти вече стандартните периоди на запек или на диария, които приемаме за нормални и не считаме за проблем, от каквото и да е естество, защото има „лесни фармацевтични решения“. Ако добавите спазми и подуване в стомашната област, усещане за подуване и газове, болка, усещане за парене в хранопровода и устната кухина, кръв и/или слуз в изпражненията  – то при вас се е появил сериозен проблем, който изисква намесата на лекар – специалист. Нужно ви е да промените целия си начин на живот, защото болестите на стомашно-чревния тракт не са шега. Срещу язвата и гастрита медицината има своите конвенционални, но и консервативни методи, които не лекуват, но поне облекчават състоянието на пациента и подобряват качеството му на живот. Заболявания като болестта на Хук и болестта на Крон /автоимунни заболявания, които водят до разпад на дебелото черно и силно влошен стандарт на живот покрай съпътстващите проблеми/ са все още сравнително неизучени. Причината за това се корени и в това, че преди 100 години, те са били смятани за „редки заболявания“,  а днес те са повече от чести. Много вероятно причина за автоимунните дефицити са лошите хранителни навици и изкуствената храна, която поглъщаме.

Типично за поведението на пациентите е отлагането на посещението при лекар, съчетано с липсата на всякаква ангажираност и ангажимент за здравословен начин на живот/хранене. Често влошаванията се редуват с моменти на ремисия, които обнадеждават болните и дават фалшиви надежди.  ГАСТРОКСИН е препарат, който работи добре в началната фаза на стомашните проблеми, както и успешно подпомага лекарствена терапия.

Споменавате за ГАСТРОКСИН вече няколко пъти, как ще представите този лечебен препарат?

Тинктурата Гастроксин е дело на опита и научните разработки на академик Хлебаров, едно от много успешните му и работещи въведения в билковата терапия на популярните здравни проблеми, доразвит във фармацевтичен стандарт и качество. Първите варианти на този лечебен продукт са развити още от началото на 80те години, като до момента е запазен оригиналният състав, а се работи в полза на повишаване качеството на екстрактите. Академик Хлебаров мъдро е предвидил бума от стомашни проблеми, който модерният начин на живот ни води.

Съдържащият се екстракт от мента  съдейства за диспепсията на стомаха и оздравителните процеси. Специфичният и вкус и аромат подпомага за елиминирането на бактерии в стомаха, които са сериозна заплаха за чревното ни здраве. Жълтият кантарион има успокояващо действие, като облекчава и намалява симптомите на гастрит, язва, киселини. Невенът спомага нормалната работа на черния дроб, както и работи в полза за чревното здраве в случаи на възпаления. Кориандърът работи добре за улеснена перисталтика, както и подобрява функционирането на дебелото черно, дори и в ранни фази на болестта на Крон.

Важно в случая е да се потвърди схемата на прием:

Ако работите за профилактично предотвратяване на стомашни проблеми, то приемайте 2 пъти дневно по 30 капки /1.5 милилитра/, разтворени в течност /препоръчваме изворна вода/, като най-добре е сутрин преди закуска и вечер преди лягане /между приема и храненето трябва да има поне 60-90 минути/.  Това е особено подходящо за хора, които усещат първите сигнали – стомашен дискомфорт, газове, нередовно изхождане, диария.

Стандартният прием за съпътстваща терапия е 3 пъти дневно по 60 капки /3 милилитра/, разтворени в течност, пак сутрин, обяд и вечер, както уточнихме, с поне 60-90 минути от или преди ядене. Много е важно да се спазва схемата, както и да се придържаме към указаните количества. Няма проблем препаратът да се приема постоянно, като е хубаво след 6 месечна терапия, да се предприема 1 месец почивка.

Специално внимание трябва да се обърне и на теглото на пациента. Ако страдате от затлъстяване и тежите над 100 килограма, то би трябвало да повишите приема с поне 10 капки/ 30 капки дневно/, за да има оптимален ефект.

Какъв е опитът ви с лечението на пациенти и употребата на Гастроксин като основна или алтернативна съпътстваща терапия?

Лечението на всички стомашни проблеми е предмет на строга дисциплина и желание за промяна у пациентите. Нещата, над които трябва да помислят:

– качеството и количеството на приеманата храна, придържайте се към максимално естествени и природни продукти

– спортувайте и живейте разумно

– преустановете приема на алкохол, газирани напитки и цигари

– заложете си на такава схема на хранене, че да вечеряте възможно най-рано

– редовно приемайте ГАСТРОКСИН, за да спомогнете работата на храносмилателния тракт и да избегнете влошаването на съпътстващите заболявания

За да сте здрави, трябва да сте разумни и да мислите повече за стомаха си, отколкото за колата си“, с усмивка завършва своето интервю професор Янакиев.


Коментари:


Жеков, Меричлери: Сполай ти, докторе, хареса ми твоето чувство за хумор. Но не е никак смешно. Аз ползвам Гастроксин само понякога, когато преям и на сутринта след това. Работя на далечно разстояние от дома, връщам се вечер прегладнял, всичко ми се върни, ям до пръсване. На сутринта пия Гастроксин, иначе цял ден ми е криво, имам газове и въобще, боли…


отговор на професор Янакиев: Господин Жеков, много хора са във вашето положение. Нужно ви е да вземете мерки. Първо, Гастроксин е добре да се приема постоянно, за да не се налага да изпадате в неудобно положение през деня. Той е достатъчно силен препарат, за да ви помогне да се преборите нацяло с проблемите, естествено, ако вие му помогнете и с дисциплина в количеството и качеството.


Петя: Работя като секретарка в голяма фирма, като работният ми ден е често претоварен и графикът ми на хранене „отиде на кино“ още след първата година. Нямам настроение да закусвам, през деня съм само на солети, крекери и на кафета, цигарите също не са малко. Около 19 часа похапвам по-сериозно у дома, но ако сме на официална вечеря с шефа, ям повече и по-късно. В резултат на което развих изключително упорит запек, който вече се отразява директно на работоспособността ми. Има седмици, в които ходя до тоалетната само след прием на лекарства. Приятелка ми препоръча Гастроксин, при нея върши чудесна работа за регулиране на процесите. Ще пробвам и аз!


Жоро: Трябва ли лекар да ми изпише Гастроксин?


отговор на професор Янакиев: Жоро, нямаш нужда от рецепта. Най-добрата рецепта/индикация за употребата на този препарат е твоя стомашен комфорт. Гастроксин е билков по своята основа, няма предписания и странични ефекти. Нужна ви е дисциплина и хранителен режим.


Павлина, Карнобат: На мен Гастроксин ми помогна за един неприятен проблем – газове. От ученичка те са ми проблем, а сега съм на 45, работя в едно общо помещение с доста хора. Заради нередовния стомах и газовете не мога да напускам офиса всеки 10 минути, на моменти болките са непосилни. Да не говоря за страха да похапна каквото и да е през деня, защото надутият корем и газовете следват почти веднага. След едномесечен прием, нещата са в контрол, нищо общо с предните мъки. Благодаря на академик Хлебаров за качествения продукт.


Деанна, Свищов: Разпознах себе си в това интервю. На всяка цена ще опитам, даже си направих вече поръчка на  Гастроксин онлайн, защото в нашата аптека не са и го чували.


Отговор на Павлина, Карнобат: И при нас беше така, но ги научих да ми поръчват. Фармацевтите също го приемат и са много доволни. Успях и аз на нещо да ги науча.