Гениалното откритие на професор Търкалашки – в защита на черния дроб на съвременния човек

Гениалното откритие на професор Търкалашки – в защита на черния дроб на съвременния човек

Смятате ли, че живеете здравословно? Наистина ли сте сигурни в това? Съвременният начин на живот в големите градове е винаги забързан.  Модерният човек яде на крак некачествена храна, пуши по 3 пакета цигари на ден и не се притеснява да пийне  нещичко вечер. Пълният със стресови преживявания график води до преумора, тя до депресия и до редица заболявания. Лекарствата спасяват живота ни, но товарят един важен орган в тялото ни – черният дроб. Той изпълнява ролята на преградна стена за всички токсини, както и преработвателна станция за вредните елементи, които той  преработва и изхвърля. Далеч не си мислете, че през него минават само случайно попаднали вещества в тялото ни. Черният дроб преработва всичко, което ние поглъщаме. При всякакви случаи на компрометирана функционалност на черния дроб, лекарите предписват лекарства – хепапротектори. Важно е да се подкрепи по мек и природен начин функционалността на този важен орган и да се даде нов шанс за по-здравословен начин на живот.  Тук идва и ролята на ХЕПА КЛИЙНЪР, препарат с интересна история, който тепърва ще се налага в световен мащаб, заради актуалността на темата за здравето и функционалността на черния дроб.

Осъзнаваме ли наистина тънката граница на търпимост, която той проявява към нашите лоши навици? До каква степен здравословните навици подпомагат естествената продължителност и добро качество на живота ни? Какво е нужно, за да се детоксикираме и да живеем дълго и ползотворно?

Доктор Терзиев, нека да започнем това интервю с кратко представяне.

Името ми е Светослав П. Терзиев, доктор на химичните науки, част от екипите на няколко международни компании, в момента пенсионер. По-голямата си част от времето живея в чужбина, а лятото винаги прекарвам в своята родина. Практикувам съветите на Петър Дънов и се стремя да живея в хармония със себе си, подпомагайки здравето ми с подходящ диетичен режим, много движение и разумен начин на съществуване в натоварената градска среда. Благодаря ви за шанса да мога да разкажа за моята история, свързана с билколечението на проблемите ми с черния дроб, която може да бъде поучителна за много по-млади от мен читатели.

70 те години на 20 век. София по време на социализма, вие сте на 31 години, какво се случи…

Млад кадър, токущо завършил, с много амбиции, желание за кариера. Работех по 20 часа дневно, често в замърсена среда. Налагахме стандартите в българската фармация, първите успешни български лекарства. Ядене – каквото попадне, пушене – на корем, за да не се усещам уморен. Пиенето бе стандарт на общуване между колегите, за да свалим стреса. Не знам как бях издържал толкова дълго по този начин. Напълнях, започнах да задържам течности, появиха се хемороиди и отоци по краката, кожата ми се промени и покри с пъпки. Не му отдавах никакво внимание, докато един ден през 1974 не колабирах от преумора. Колегите ми извикаха линейка, докторите не можеха веднага да реагират адекватно, усещах, че са на път да ме изпуснат.  В болницата ме сложиха на системи, тръгнах в носилка по кабинетите. Пробваха върху мен няколко /модерни тогава/лекарства, нищо не стана по-добре, бях загубил апетит, не ядях с цели дни, но продължавах да стоя издут, в депресия и в постоянна преумора. Диагнозата бе ясна – претоварен черен дроб. Бях съвсем близко до състоянието, в което нищо нямаше да може да ми помогне.

Помощ дойде от неочаквана посока – легендарният професор Димо Търкалашки от Медицинския университет, при който бях отишъл за мнение, изпратен от колеги. Много запазен старец / с учудване разбрах, че е на 72 години, мислех, че е на около 55/. Носеше му се странна слава – че е близък с много от жените на високопоставени партийни лидери, които винаги го защитаваха, ако нещо излезеше извън партийната догма за това що е медицина, лечение и фармация.  Подкрепяха го и от най-високото ниво, за Людмила той бе светец, който много пъти бе помагал на нея и семейството и. Смело прилагаше билколечение, четеше стари книги и говореше за дух и за тяло. Това в онези материалистични времена не се прощаваше.

Видя ми изследванията, попита ме дали ми се умира скоро? Посмя се на моето стреснато лице, след което ми каза, че ако продължавам така, скоро няма да мога и да се движа от болки. Помня думите му

Ти сам си си лекарството, Светльо.

Излязох от кабинета много притеснен, с една хартиена торба, пълна с билки, диета на един лист хартия и уговорена среща след 2 дни на един адрес в София. Не знаех къде отивам, но се изненадах искрено, когато ме посрещна и ме представи още на няколко човека с доста болнав вид – мъже и жени. Болестите определено състаряват, изглеждаха ми доста уморени и възрастни. Идеята му беше проста – да ни лекува, използвайки методите на алтернативната медицина, с билки, движение и да промени начина ни на живот. Предупреди ни, че това, което правим, не е незаконно, но ще си причиним проблеми, ако не си го запазим между нас.

Така постепенно влязох в едно общество, което нямаше определено име, но стоеше в сянката на туристическите активности. Това бяха хора, които имаха определени здравословни проблеми, имаха желание да опитат алтернативно лечение, както и намираха интересно да общуват с този гениален ерудит, професор Търкалашки. Тръгнахме заедно напред.

Отне ми много време да намеря повод за разговор с моя черен дроб /ако мога така да се пошегувам/. Първо трябваше малко да сменя начина си на хранене, на работа, на живот.

Опитвах се да спортувам, изхвърлих цигарите и алкохола. Жена ми беше учудена, още повече изненадах колегите, като се върнах на работа. Имах намалено работно време и временна нетрудоспособност, изтеглиха ме в една лаборатория. Това ми донесе възможност най-накрая да обърна внимание и на научното си развитие. Както и да изследвам чая, който пореден месец пиех. Няма да крия, че като всеки учен, аз съм много подозрителен към всичко, което не е формулирано по научному – с прецизен състав и изследвани реакции. Факт беше, че работеше, но трябваше да разбера защо. Научих имената на билките, взех малко научна литература и започнах различни тестове в лабораторията. Колегите ми помагаха, не ни беше това работата, но ни беше интересно. Именно тогава от чая на професор Търкалашки се роди и концепцията за  бъдещия продукт ХЕПА КЛИЙНЪР, който БОТАНИКА 1961 успя да пресъздаде, за да помогне на хиляди болни хора по света.

Димо с голям интерес следеше моята работа върху неговия чай. Заедно успяхме да синтезираме стандартизирани извлеци, за ги комбинираме с необходимата пропорция, за да запазим максимално активните флавоноиди  в комбинацията.

  • Екстрактът от бял трън бе традиционно разпознаваем от повечето билкари като универсален лек за чист и здрав черен дроб. Особено полезен за хора, с лошия навик да преяждат, както и при системна употреба на алкохол. Богат на активното вещество Силимарин.
  • Глухарчето в неговата концентрирана форма действа диуретично, като пречиства натрупаните в органите отрови, премахвайки ги по естествен път – урина, пот, фекалии.
  • Цинаринът в артишока действа в подкрепа на храносмилането, подпомага естествените процеси в организма. Екстрактът от този целебен зеленчук спомага метаболизма, като по естествен път регулира работата на черния дроб.
  • Шизандрата – най-екзотичната билка в онези години /която му я носеха в торби дипломати от Китай/ – силен анти-оксидант, който организира и подсилва ефекта на споменатите три активни субстанции.

Вече не беше необходимо да се пие по няколко литра чай дневно, защото успяхме да постигнем качествени екстракти, по специална фармацевтична технология, която още не беше популярна.

Бяха минали месеци в усилена работа, а аз бях станал друг човек – никаква следа от корема, бях свалил доста килограми. Кожата ми се беше изчистила, изчезна онова противно усещане за препълненост,  с което бях живял с години. Изглеждах младеж на 27-28, въпреки, че не бях на толкова 🙂 Но това само аз си го знаех. Съпругата ми и тя се запали, започна с нас да ходи на разходки, да спортува, да пази диета и да живее разумно. Продължавахме с чая, а произвеждахме нелегално и малки партиди от препарата, за да може да се осъществят проучвания сред групите с болни, които доктор Търкалашки лекуваше по своите методи.

Професорът  искаше да направи шумен анонс, да превърне екстракта от неговия билков продукт в най-голямото българско откритие в 20 век, да даде правата за него на държавата. За съжаление, през 1976 се случи непоправимото – автомобил го блъсна на една софийска улица. Димо Търкалашки нямаше наследници, цял живот бе постоянно отлагал желанието си за деца, докато не бе станало много късно. Група от негови приятели се опитахме да довършим делото на живота му, но не се получи. Може би светът на медицината и фармацията не беше достигнал необходимото ниво. Или пък ДС положи особено старание да прибере всички документи  и писма, в търсене на някакви особени тайни, предвид познанствата му с целия партиен елит.

Щастлив съм, че всички хора с проблеми с черния дроб имат своя шанс сега с ХЕПА КЛИЙНЪР, направен с всички модерни технологии по съотношенията в оригиналната рецепта на професор Търкалашки.

Универсално лечебно средство ли е ХЕПА КЛИЙНЪР?

ХЕПА КЛИЙНЪР работи много добре, когато сами си помогнете. Той не пречи и даже подпомага конвенционалните методи на лечение, които лекарите обикновено ще ви предпишат. Ще ви предложа диетата/начина на живот, която някога ми предписаха и която ми помогна и сега да съм жив и както виждате, в добро здраве!.

– Въздържайте се от концентрирани напитки и тютюнопушене. Единственият алкохол, който можете да си позволите – половин чаша вино вечер, с вечерята.

– Кажете сбогом на мазните, пържените, осолените храни, както и тези с високо добавено съдържание на захар.

– Нека хранителния ви режим е 80 % плодове и зеленчуци, а ако не можете без месо, избирайте пилешко или риба.

– Не вечеряйте след 20.00.

– Съставете си комплекс от упражнения, които да изпълнявате всеки ден преди закуска – за да подпомогнете перисталтиката.

– Не си лягайте по-късно от 22.00, а си подсигурете поне 8 часа сън.

– Пийте достатъчни количества вода – 1 литър на всеки 40 килограма тегло.

– Бъдете поне 1 път седмично сред природата, километър в гората е равен на година в леглото. Това е истинската почивка за хората.

– Научете се да изхвърляте негативните емоции и да вярвате. Надеждата е основата на успеха.


Коментари:


 Т. Тасков, София:

Господин Терзиев, аз бях сред студентите на професор Търкалашки. За съжаление, той почина, преди да завършим нашето обучение. За нас той беше един пример за безпристрастен и силен в теорията и практиката медик, който никога не би допуснал компромис със здравето на болния. Трагичната му смърт ни потресе.

Не бях чувал въобще за неговия чай и за фармакологичните му разработки, той живееше доста усамотено, вие помните. Сега вече и аз съм на години, черният дроб се обажда, ще опитам ХЕПА КЛИЙНЪР. Внушава ми доверие!


Цончева, Тетевен:

Много интересна история, пак сме изгубили много, много, като не сме осъществили делото на този професор. Тогава живеех в София, бях студентка, но помня как всички дами от висшето общество /партокрацията, бяха луднали по Петър Дънов, билколечение и по тези неформални събирания в планините. И помня и историите за този прословут чай, който го наричаха „Чаят на Дънов“, въпреки, че сега разбирам – авторът на това изобретение е бил друг. Ще опитам  ХЕПА КЛИЙНЪР и аз, благодаря ви, че ми напомнихте за младостта.


Янаки Стоев, Добрич:

Светльо, не те познавам, много съм по-млад от теб, но твоята история ме сближи с теб. Разпознах себе си, въпреки, че съм икономист.  Бивш „цар на банкетите“, а сега страдащ от неразумното си поведение. Поръчах си в аптеката ХЕПА КЛИЙНЪР, ще се опитам да последвам твоя пример. Благодаря ти!


Доктор Иванова, Пазарджик

Давам ХЕПА КЛИЙНЪР на родителите си, като го купувам от официалния сайт. Не знаех, че това е българска иновация, при това от такъв човек. И аз бях дочувала разкази и легенди за такъв колега, при това доста по-късно, завърших в средата на 80-те. Моето впечаление за препарата е добро, и при двамата има подобрение в показателите, съчетано с подходяща диета и двигателен режим. Ще им отпечатам статията да я прочетат, ще им е интересно.


Пасков, Варна

Силно подкрепям билколечението при подобни проблеми с черния дроб. Самият аз практикувам диета и спорт, а сега ще подсиля с ХЕПА КЛИЙНЪР. Вярвам, че ще се получи добре, отзивите са страхотни!


Ценовска, Търново

Спаси ми живота, в една напрегната ситуация, в която трябваше да избера живота или смъртта!