Как премахването на излишните течности от организма помага на отслабването?

Как премахването на излишните течности от организма помага на отслабването?

За да отговорим на този въпрос, преди всичко трябва да разберем каква е функцията на водата в организма, кога тя е полезна и кога е причина за достигане на нежелани стойности на кантара. Нека първо да уточним защо наличието на вода в организма е толкова важно. Тя регулира телесната ни температура, благоприятства храносмилателните процеси, улеснява транспортирането на хранителни вещества и т.н. Неслучайно нейното количество в тялото е значително. За възрастен мъж  около 70 килограма, тя е около 60% от теглото му тоест около 40 килограма. При жените този процент е малко по-малък – около 50%. Самата вода в организма се разпределя както в клетките (около две трети от общото количество вода), така и извън тях под формата на плазма, лимфа и др.

Прием и загуба на течности. Желанието за приемане на течности се стимулира от жаждата, която се активира при дехидратация или при консумацията на солени ястия или напитки. В нормални условия около 60% от приетата вода на ден се изхвърля от тялото под формата на урина. При повишаване на температурата или физически упражнения, това става предимно чрез кожата и процеса на потене.

Дехидратация. Тя е опасна за човешкия организъм. Загубата дори само на 7% от количеството вода в организма може да доведе до нежелани последици. Когато е налице дехидратация, автоматично се блокира процесът на потене, което тялото прави с цел да задържи наличното количество. Това води до повишаване на температурата на тялото и може да стане причина за топлинен удар. Кръвта също започва да циркулира по-слабо и може да се стигне до сърдечно-съдови проблеми.

Как влияе задържането на вода? Когато е нарушен балансът, може да се стигне до нежелано задържане на течности в организма. Причина за това може да бъде дехидратация, висок натриев прием или хормонален дисбаланс. В следствие, клетките се подуват и разширяват, което логично се отразява и на кантара, и на външния ни вид.

Как да помогнем на процеса на отводняване?

  • Трябва да пием повече вода. Звучи противоречиво, ако искаме всъщност да се отървем от нея, но тялото функционира именно по този начин, защото при дехидратация организмът има склонност да трупа течности, за да възстанови своето равновесие. Един вид трябва да му „докажем”, че приемаме достатъчно вода, за да спре той да я складира.
  • Трябва да намалим консумацията на сол. Високият прием на натрий е причина за задържането на вода в организма. Затова се препоръчва дневното количество да не надвишава 2000-2500 милиграма. Това включва и намаляване на консумацията на консервирана и замразена храна, както и колбаси, при които солта се използва като консервант. Трябва да се избягват готови подправки и сосове, както и сирена.
  • Повече фибри. Храните, богати на фибри, помагат изчистването на тялото, което включва и освобождаване от излишните течности в него.
  • Сауна и турска баня. Чрез тях се ускорява процеса на потене и това помага да се изхвърлят не само излишните течности, но и натрупани токсини.
  • Естествени продукти с отводняващо действие. Такъв е например зеленият чай, който тонизира, ускорява метаболизма, съдейства за по-бързо изхвърляне на токсини и шлаки, извежда от тялото задържаните излишни течности и премахва ефективно целулита. За по-ефективен и бърз резултат, може да се приема в комбинация с други съставки като камбоджанска гарциния, зелено кафе, сибирски женшен, събрани в една формула чрез Fat Burner и Slimx5.

Комбинирането на няколко от тези съвети и превръщането им в полезни ежедневни навици ще доведат до желаните резултати и по-важното – с постоянен ефект.